Drie redenen waarom hiken goed is voor je veerkracht

Stress en spanning kunnen je leven binnensluipen. Ook al onderneem je veel leuke dingen, toch lig je ‘s avonds in bed te piekeren. Je voelt druk om teams, socials en emails bij te houden. Dagen voelen (te) vol en je hebt het gevoel van achter de feiten aanlopen. Misschien maal je over het gemaakt hebben van een (verkeerde) keuze. Langzaam stapelt het op, waardoor je het gevoel bekruipt dat je minder controle hebt over je eigen leven dan je zou willen. 

Herkenbaar? Voor veel mensen helaas wel. Een kwart van de werkenden ervaart dagelijks werkstress. Een vijfde van alle werknemers ervaart burnout gerelateerde klachten, zoals psychische vermoeidheid. Van jong volwassenen geeft zelfs 50% aan regelmatig of vaak stress te ervaren door studie. Bovendien haalt ruim een kwart van ons te weinig voldoening uit ons werk. Gelukkig is er een oplossing voor!*

Wil jij je meer in controle voelen? Wil je het gevoel hebben dat je leven de juiste kant op beweegt? Trek dan je wandelschoenen aan en pak je rugzak in!

Een meerdaagse trektocht is namelijk een ideale manier om je veerkracht een boost te geven. Dit wordt mooi geïllustreerd door de Life Force Pyramid van Phil Stutz, een vooraanstaande Amerikaanse psychiater. Hij stelt dat je drie niveaus op orde wilt hebben om weerbaar en veerkrachtig te zijn. Dus heb je nog een meerdaagse hike op je bucket list staan? Wacht dan niet langer. Want door te hiken, werk je aan alle drie niveaus!

Reden 1: je zorgt voor je lichaam

Kilometers maken met een flinke rugzak brengt je aandacht gegarandeerd naar het lichaam. Je hele lijf werkt hard, en in de avond is er geen luxe stoel om in te bingen. Er wachten een slaapzak en een slaapmatje van een paar centimeter dik in je tent, waarin twee laagjes canvas het enige zijn dat jou scheidt van de elementen. Is dat oncomfortabel? Ja. Geeft het voldoening? Jazeker!

Tijdens een hike ben je veel tijd bezig met de basis: bewegen, eten, drinken en slapen. Je bent in het hier en nu. En in de afwezigheid van prikkels (werk, studie, een telefoon die thuis ligt of onder in je tas) herken je waar je lichaam om vraagt. Daaraan gehoor geven, is een prachtige oefening voor het dagelijks leven. Want ons lichaam loopt in het geven van signalen vaak voor op ons hoofd.

Reden 2: je maakt verbinding met anderen

Ga je samen op pad? Dan maak je gegarandeerd verbinding. Verbinding geeft het gevoel van identiteit en het onderdeel uitmaken van een groter geheel. Gedeelde ervaringen vormen een basis voor connectie. En tijdens het lopen of bij een kampvuur heb je vaak nou eenmaal andere gesprekken dan thuis op de bank.Vraag je mede hiker bijvoorbeeld:

>Wat is voor jou belangrijk in het leven?

>Wat zijn momenten geweest dat jij doelbewust keuzes hebt gemaakt en waartoe hebben die keuzes geleid?

>Welke mensen hebben een positieve invloed gehad op wie jij nu bent?

Gesprekken in de natuur leiden tot openheid. Je kunt vertrouwen geven aan een ander en jezelf kwetsbaar opstellen. Durf je tijdens gesprekken buiten de gebaande paden te treden? Dan creëer je een solide basis voor langdurige vriendschap.

Reden 3: je maakt voor jezelf de balans op

Tijdens een hike kun je rustig nadenken. Je staat stil bij jezelf. Want in de natuur, weg van drukte en dagelijkse structuur, heb je de ruimte om tot inzicht te komen. Stel jezelf vragen. Wat vind ik belangrijk? Waarvan krijg ik energie? Waaraan wil ik mijn tijd graag besteden en waaraan liever niet? En schrijf je inzichten op! Schrijven is een krachtig instrument voor het activeren van het onbewuste.

Elke hike is een nieuw ijkpunt. Je maakt de balans op waar je staat en waar je heen wilt bewegen. Om te bezinnen of je je nog op het juiste pad bevindt. Hiken voorkomt het gevoel dat je altijd maar door bent blijven lopen zonder je te realiseren dat het mogelijk was om een afslag te nemen. Het helpt je om bewust keuzes te maken in het leven, op basis van wat jij belangrijk vindt. En daarmee wordt je een veerkrachtiger mens.

>>Geniet van je volgende hike!

Hike je mee?

Wil jij de impact van een hike in combinatie met persoonlijke coaching ervaren? Ga dan mee met Outdoor Insights!

Met Outdoor Insights maak je een korte trektocht door de Hohes Venn – Eifel met twee coaches. Drie dagen lopen en kamperen om te reflecteren, je persoonlijke weerbaarheid te stimuleren, te verbinden met anderen en te luisteren naar een deel van jezelf dat weinig aandacht krijgt. 

* Gebruikte bronnen:

https://www.cbs.nl/nl-nl/longread/rapportages/2021/welzijn-en-stress-bij-jongeren-in-coronatijd/3-stress
https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2022/50/meer-vrouwen-dan-mannen-met-psychische-klachten
https://www.vzinfo.nl/overspannenheid-en-burn-out
https://www.linkedin.com/pulse/stutz-life-force-pyramid-explained-d-angelo-taylor-lpc/
Netflix documentary: Stutz

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *