Insight Stories

Om de impact van wat we doen met de buitenwereld te delen, verzoeken we deelnemers van Outdoor Insights om hun verhaal te delen. De vraag die we ze stelden? “Wil je in een kort verhaal vertellen wat Outdoor Insights voor jou betekent?”.

De verhalen die we plaatsen op onze socials, lees je hier terug.

#1 Innerlijke vrede

Tijdens Outdoor Insights heb ik een diepe verbinding gevoeld met complete vreemden. Het is verbazingwekkend hoe in slechts enkele dagen een band kan ontstaan die je normaal gesproken niet voor mogelijk zou houden. Wat deze connectie zo bijzonder maakte, was het ontbreken van enig oordeel. Hier kon ik mijn verhaal delen zonder vrees voor veroordeling, iedereen luisterde oprecht.

Voorafgaand aan de hike worstelde mijn geest met een overweldigende hoeveelheid mentale ballast. Echter, na de intensieve tocht voelde ik mijn hoofd weer leeglopen, als een verademing. Het was alsof ik mezelf opnieuw had gevonden in de rust van de natuur.

Belangrijk is dat deze outdoor ervaring niet alleen een aanrader is voor degenen die actief aan zelfverbetering willen werken. Zelfs als je puur deelneemt voor de ervaring, zonder specifieke intenties rond zelfontwikkeling, is het de moeite waard. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar zelfs als je enkel voor de belevenis gaat, zal er altijd iets naar boven komen waar je niet eerder aan had gedacht.

Wat deze ervaring extra waardevol maakte, was het gebrek aan schaamte. Hier was ik voor mezelf en alleen mezelf. Ik ben mezelf tegengekomen, heb nieuwe inzichten opgedaan en ben een krachtigere versie van mezelf geworden. Het maakt niet uit wat je verwachtingen zijn, bij twijfel zou ik zeggen: gewoon doen! Outdoor Insights heeft er voor mij persoonlijk voor gezorgd dat ik een enorme stap in de richting van innerlijke vrede en zelfliefde heb kunnen zetten!

Thomas – deelgenomen in 2024


#2 Complimenten aan anderen, maar streng voor mezelf

In contact met elkaar en de natuur, een belangrijk onderdeel in mijn leven. Wat dit precies betekent voor mij, heb ik onderzocht in de Ardennen. Voordat je vertrekt, stel je een doel voor jezelf. Mijn doel in grote lijnen: minder perfectionistisch op mijzelf zijn. Tijdens de hike heb ik veel gesprekken gevoerd met andere mensen. Vaak merkte ik dat mensen met dezelfde problemen of doelen worstelden maar op een andere manier.

Ik realiseerde me dat ik vaak complimenten geef aan anderen, maar mezelf te streng beoordeel. Ik leg mezelf eeuwige hoge standaarden en druk op. Het is nooit goed genoeg. De hike heeft me het inzicht gegeven dat ik niet overal gelijk perfect in kan zijn en dat ik mezelf meer mag waarderen. De medemens is over het algemeen heel meegaand en begripvol en staat klaar om je te helpen. Het klaarstaan voor anderen is voor mij vanzelfsprekend; nu nog voor mijzelf.

Elize – deelgenomen in 2024

#3 Je winterdip doorbreken met de kracht om je eigen geluk te vinden en te omarmen.

Misschien herken je het wel: die jaarlijkse sleur die toeslaat zodra de R-maanden beginnen. De truien worden uit de kast gehaald en de verfrissende drankjes maken plaats voor warme koppen thee en chocolademelk. Dat klinkt allemaal heel knus, zou je denken. Toch blijft het voor mij ieder jaar weer een uitdaging. Vermoeidheid, een gebrek aan motivatie en somberheid zijn vaak aanwezig in deze periode – de bekende winterdip. Tijdens deze periodes kan ik mezelf een beetje kwijtraken: ik weet niet meer wat ik leuk vind en waar ik het allemaal voor doe.

….Lees hier verder

#4 Sociale angst overwinnen

Minder sociale situaties uit de weg gaan, dat was mijn motivatie om mee te doen met Outdoor Insights.
Ik had al lang last van sociale angst en ik volgde destijds ook een traject bij een psycholoog om hier beter mee om te kunnen gaan. De natuur in gaan met onbekenden voelde dan ook als de ultieme uitdaging voor mezelf om weer een stap verder te komen. Voor dat de reis begon zat ik erg in mijn hoofd met vragen als, “pas ik wel in de groep?”, “word ik wel geaccepteerd?” en “hoe kom ik over op de anderen?”. Dat soort vragen resulteerde er normaalgesproken in dat ik in mijn eigen veilige wereld bleef. Maar deze keer, had ik mezelf nu eenmaal al opgegeven om mee te gaan en afzeggen zat er nu niet meer in.

Tijdens de eerste paar dagen voelde ik mij al heel snel geaccepteerd. In tegenstelling met mijn verwachting dat ik niet in de groep zou passen door mijn vaak stille en rustige houding, werd dat door velen juist als prettig ervaren en begon ik mijzelf steeds meer op mijn gemak te voelen. Ik kon steeds meer genieten van de natuur en de mensen om me heen.

De combinatie van de persoonlijke gesprekken en fysieke uitdaging in de natuur heeft mij het inzicht gegeven dat ik me niet zo veel zorgen hoef te maken om hoe ik overkom op anderen en meer moet genieten van het moment in plaats van bang te zijn voor wat er gaat komen.

Ondanks dat we maar een paar dagen zijn weggeweest heb ik lessen geleerd die de rest van mijn leven bij me zullen blijven. Met als een mooi extraatje, ook nog een aantal vrienden gemaakt. Echt een aanrader dus!

De anonieme auteur van dit verhaal ging mee met twee edities: de eerste keer als deelnemer, de tweede keer als studentbegeleider.

#5 Een keerpunt in mijn leven

Deelname aan Outdoor Insights was een keerpunt in mijn leven dat ik nooit zal vergeten. De omschrijving van het programma sprak mij direct aan toen ik hier een uitnodiging voor ontving in mijn mailbox, ik dacht echter dat ik hier zowel fysiek als mentaal niet tot in staat zou zijn.

Op het moment dat ik mij aanmeldde zat ik namelijk mentaal in een put zonder enig idee hoe ik hier uit kon komen. Outdoor Insights heeft mij de kans geboden om anderen te ontmoeten met wie ik over onderwerpen kan praten waar normaliter een stigma aan vast lijkt te hangen, of waarvan ik dacht het er niet over te kunnen hebben uit angst om anderen tot last te zijn. Door mijn gedachten bespreekbaar te maken heb ik hier meer rust en duidelijkheid in kunnen vinden waardoor ik na hier afloop zelf op verder heb kunnen bouwen. Als ik terug kijk naar waar ik was, en dit vergelijk met waar ik nu sta, kan ik ondanks de lange weg die ik voor mij zie met trots zeggen dat ik hierdoor grote stappen heb gemaakt in mijn zelfontwikkeling.

Dit brengt mij naar wat ik het mooiste en meest waardevolle vind van het programma. Iedereen denkt namelijk anders en wat voor de ene persoon werkt hoeft niet altijd voor de ander te werken; Outdoor Insights biedt de kans om met gelijk denkende mensen, coaching, en in een veilige omgeving te ontdekken wat voor jou werkt en hier je eigen pad in te vinden.

Ik gun iedereen de kans om hetzelfde te mogen ervaren. Laat jezelf in elk geval niet tegenhouden met de gedachte dat je het niet kan, je bent tot meer in staat dan je denkt!

De auteur van dit verhaal blijft liever anoniem.

#6 Met zelfvertrouwen thuiskomen

Outdoor Insights, wat een ervaring was dat! In december 2022 kreeg ik de kans om deel te nemen aan dit avontuur, en ik greep die kans met beide handen aan.

Gedurende deze week van vele kilometers kreeg ik de kans om studenten die ik nog nooit had ontmoet beter te leren kennen. Dit was een van de meest opmerkelijke aspecten van het hele avontuur. Ondanks dat we elkaar pas twee korte trainingen kenden, waren we al zo open naar elkaar toe.

De prachtige natuur waarin we liepen in de Ardennen, was iets wat dit alles nog beter maakte. Het was een uitdaging, zowel fysiek als mentaal, maar tegelijkertijd ook ongelooflijk vernieuwend. De uitgestrekte bossen, bergen en kabbelende beekjes waren de mooiste locaties voor onze ontdekkingstocht. Elke stap die we zetten, elk pad dat we bewandelden, bracht ons dichter bij elkaar en bij onszelf.

Een van de belangrijkste inzichten die ik opdeed, was dat ik een hartstikke leuk persoon ben en dat ik over mijn persoonlijkheid niet altijd onzeker hoef te zijn. Dit zelfvertrouwen was iets waarmee ik trots thuis kwam. De hike heeft mij enorm geholpen om gewoon te genieten van de natuur, maar ook van mezelf.

Bovendien ontdekte ik mijn liefde voor hiking. De rust en schoonheid van de natuur vond ik prachtig, en ik weet nu zeker dat ik dit vaker wil doen. De natuur om mij heen maakte me rustig en laat me stil staan op een goede manier bij verschillende dingen in het leven.

Ik zou Outdoor Insights aan iedereen aanraden en ikzelf zou het ook zeker nog een keer willen doen. Het was een ervaring die me heeft gevormd en die ik voor geen goud had willen missen. Het heeft mijn horizon verbreed en ik heb super leuke mensen leren kennen op een manier wat ik niet zo had voor kunnen stellen.

Kort gezegd een van de mooiste ervaringen in mijn leven die ik niet snel zal vergeten!

Charlotte – deelgenomen in 2022