NLP en outdoor coaching

Artikel voor de nieuwsbrief van Het IEP,

In NLP zorgen we voor beweging. Om te bewegen, is ruimte nodig. Zowel fysiek als mentaal. Wij, Pé Lamerigts en Sander Sloot, maken letterlijk gebruik van ruimte om complexe zaken in persoonlijk functioneren inzichtelijk te maken. De natuur leent zich bij uitstek om ruimte te voelen en ervaren. Buiten zijn, bewegen en coaching laten wij samenkomen in de coachreis Outdoor Insights.

Wat is Outdoor Insights?
In Outdoor Insights maken we (10 deelnemers, 2 coaches) een meerdaagse trektocht door de Ardennen. We hiken, bivakkeren en voeren gesprekken: om te reflecteren, persoonlijke weerbaarheid te vergroten, te verbinden met anderen en te luisteren naar een deel van jezelf dat weinig aandacht krijgt. Stilstaan bij het pad dat voor je ligt. Waarom? Omdat je in de natuur, weg van drukte en dagelijkse structuur, de ruimte krijgt om tot inzicht te komen.

Hoe Mark zijn sociale angst overwon

Mark (pseud.) was een studenten met sociale angst. Hij wilde meer zichzelf durven zijn. In zijn behandeling in de ggz was het hem nog niet gelukt om zijn negatieve zelfbeeld te veranderen. Al bij de intake legden we een kinesthetisch anker aan: om het vermogen om te ontspannen op te roepen, gekoppeld aan de overtuiging “het is zeker wel mogelijk”.

“Toen ik me aanmeldde voor dit avontuur, overheerste de angst. Ik dacht “pas ik wel binnen de groep? Straks word ik buitengesloten”. Bij de eerste ontmoeting was de spanning heel hoog, ik kende niemand, ik voelde me alleen. Na de eerste samenkomsten, voelde ik me steeds meer op mijn gemak en dat gevoel kwam helemaal omhoog tijdens de hike zelf. Ik kon mezelf zijn en dat gaf mij rust.”

Op dag drie van de hike nam Mark’s angst weer toe. We deden een oefening met gedeelten. Mark benoemde dat het gedeelte dat hem wilde beschermen, hem belemmerde door hem met een harde, zware stem toe te spreken. Gebruik makend van submodaliteiten verrijkten we het bestaande anker: de harde zware stem werd een hoge piepstem met een draai aan een volumeknop.

“Na de hike voelde ik me euforisch. Ik had nooit verwacht dat het als zo’n succes zou voelen. Ik heb geleerd dat ik niet hoef te veranderen, want ik voelde me geaccepteerd.”

Een jaar later onderhoudt Mark nog steeds vriendschappen die hij heeft opgebouwd tijdens Outdoor Insights. In de laatste editie ging hij mee als begeleider om de coaches te ondersteunen.

Wat doen we?
Allereerst: lopen! Kilometers maken met een flinke rugzak brengt je aandacht gegarandeerd naar de basis: het lichaam. Snelheid is geen criterium. Als je tijdens een hike soortgenoten tegenkomt, vragen ze niet hoe snel je hebt gelopen, maar hoe mooi je route was.

Tijdens de tocht spreken we met elkaar over doelen, invloedrijke gebeurtenissen, helden en belemmerende overtuigingen. We helpen deelnemers naar binnen te kijken: om gedachten te observeren, gevoelens en emoties te herkennen en te omarmen, kernwaarden te achterhalen en te onderzoeken welk pad bij hen past. Soms doen ze dat met een buddy, maar ook in stilte en alleen.

Hoe zetten we NLP in?
Elke deelnemer heeft een individueel intakegesprek met een van de coaches. In dit gesprek wordt de doeltoestand vastgesteld en onderzoeken we wat hindernissen zijn om dat te bereiken. Gedurende de tocht gebruiken we NLP technieken voor individuele interventies. Tevens maken we veel gebruik van GIP’s (geleide interne processen), waarbij deelnemers gelijktijdig een tijdlijn doorlopen, de Logische Niveaus uitlijnen, visualiseren of overtuigingen reframen. Bovenal werken we ervarings- en doelgericht.

Over Pé en Sander
Wij zijn Pé Lamerigts en Sander Sloot. We zijn beiden werkzaam als trainer en coach bij een hogeschool. Daar werken we veel met studenten rondom de thema’s weerbaarheid, veerkracht en communicatie. Daarbij hebben we allebei een eigen coachpraktijk en bieden we Outdoor Insights aan voor particulieren of organisaties. Allebei hebben we een achtergrond in NLP. Sander als practitioner en Pé als master practitioner. In 2022 waren we allebei als begeleider betrokken bij de NLP practitioner opleiding van het IEP.

Geef je jouw veerkracht en weerbaarheid een boost?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *